CE işareti belirli bir şekil ve oranda yapılan C ve E harflerinden meydana gelir. Bu ürün bilgi levhası ya da etiketi üzerine, okunabilir, silinmez ve doğru bir şekilde yapıştırılmalıdır. Eğer ürünün doğası buna izin vermiyorsa paket veya doküman üzerine uygulanmalıdır. Eğer küçültülmesi veya büyültülmesi gerekiyorsa, yine belirli durumlara uyum gösterilmelidir. Normal koşullar altında CE, asgari 5 mm ebatında bulunmaktadır. Bu işaret, ürünlerini Avrupa’ya satmak isteyen firmalar ve işletmeler için oldukça önemlidir. Temel olarak bu işareti, Avrupa’ya Uygunluk manasını taşır. Topluluk içinde satışa sunulan malların asgari sağlık, çevre ve koruma koşullarına göre değerlendirildiğini belirtir. CE belgesi günümüzde pek çok ürün için alınabilir.
CE işareti almak istiyorsanız, öncelikle bu konuda yetkili olan firma ile iletişime geçmeniz gerekir. Bununla birlikte firmalar da CE işaretini koymak istedikleri ürünü kendileri objektif bir şekilde değerlendirmelidir.
Bu işlem esnasında gerekli olan belgeler de hazırlanmalıdır. CE standartları her üründe farklı olduğu için ayrı bir şekilde incelenmesi şarttır. Bunun ardından da belgelendirme firmasına başvuru yapılır. Ardından da gerekli incelemeler tamamlanarak bu işaret verilir.
Ardından dikkat edilmesi gereken bir takım konular vardır. Oluşturulan teknik dosya, ürünlerin temel gereklere uygun olduğunu kanıtlayacak bilgilere sahip olmalıdır. Bunun dışında 10 yıl boyunca korumak, saklamak gerekir.
Üreticilerin bazı durumlarda Avrupa Birliği mahkemelerinin, bunu isteyebileceğini unutmamalıdır. Bu durumda 15 gün içinde sağlanmazsa,
1. AB içerisinde ürün satmaktan men etme,
2. Tazminat talebi,
3. Ürünlerin kullanıcılardan alınması,
4. Ürünün satışının durdurulması,
Gibi bir takım yaptırımlar uygulanabilir. Bu nedenle CE işareti almak istiyorsanız değerlendirme sürecinde objektif olmanız, yasa dışı işlem yapmamanız gerekir. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
CE Uygunluk Değerlendirme Modülleri
CE belgesi başvurusu esnasında değerlendirilen 8 modül vardır. Bunlar A’dan H’ye kadar numaralandırılmakta olup şöyledir;
1. Modül A: Dahili üretim kontrolü: Ürünle alakalı direktiflere uyum gösterildiği beyan edilir.
2. Modül B: Uygunluk beyanı ile beraber kullanılmakta olup ilgili direktif çerçevesinde testler de uygulanır. At tip incelemesi olarak de geçer.
3. Modül C: Tipe uygunluk olarak bilinilmekte olup Modül B’den sonraki aşamadır. Direktif gerekliliklerine uyum gösterildiğini kanıtlamak için işlemler vardır.
4. Modül D: Üretim kalite güvencesi olarak da bilinir. Modül B’yi takip etmekte olup onaylanmış kurum tarafından test edilmekte, onaylamaktadır.
5. Modül E: Ürün kalite güvencesi, üretimi kapsayan bir modüldür. Süreçte kalite güvence sistemi kurulmasını öngörür.
6. Modül F: Ürün doğrulama, üretim aşamasına yöneliktir ve Modül B ile kullanılmaktadır.
7. Modül G: Birim doğrulama, tasarım ve üretim aşamalarını kapsamaktadır. Onaylanmış kurum, ilgili direktiflere uyduğunu belirtir.
8. Modül H: Tam kalite güvencesi, kalite yönetim sisteminin varlığı denetlenir.
Bu bakımdan CE işareti oldukça kapsamlı bir inceleme ardından verilir. Dolayısıyla basit ve standart bir işlem olarak algılanmamalıdır.
CE belgesi, kendi içerisinde çok sayıda direktiflere sahiptir. Bunlardan her biri farklı ürünleri ya da ürün gruplarını ele almaktadır. Maddeler halinde bunlardan bir kısmı,
1. Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Yönetmeliği,
2. Ölçüm Aletleri Direktifi,
3. Asansörler ve Asansörler İçin Güvenlik Bileşenleri Direktifi,
4. Basit Kazançlı Kaplar Direktifi,
5. Oyuncak Güvenliği Direktifi,
6. Denizcilik Ekipmanları Direktifi,
7. Tıbbi Cihazlar Direktifi,
8. Makine Direktifi,
9. Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği,
10. Alçak Gerilim Direktifi,
11. Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği,
Biçimindedir. Ancak bunların dışında farklı seçenekler de vardır. Böylece geniş kapsamlı çözümler teklif eder.
CE işareti bir takım ürünler için zorunludur. Eğer Avrupa’ya da açılmak istiyorsanız, bunları kesinlikle bilmeniz gerekir. Bunlardan bir kısmı,
1. Tıbbi Cihazlar,
2. Oyuncaklar,
3. Tren Yollarında Kullanılan Ekipmanlar,
4. Yüksek Gürültüyle Çalışan Teçhizatlar,
5. Asansörler,
6. Kişisel Koruyucu Ekipmanlar,
7. Yapı Malzemeleri,
8. Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar,
9. Basit Basınçlı Kaplar,
10. Makineler ve Elektrikli Cihazlar,
11. Basınçlı Ekipmanlar,
12. Gaz Yakan Cihazlar,
13. Sıcak Su Kazanları,
Şeklindedir. CE belgesi için yetkilendirilmiş firma, sürecin başından sonuna kadar ilgilenmektedir. Dolayısıyla işlemler böylece rahat, pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Lakin kurumların uyumluluk denetlemesini yaparken, objektif olması aranan bir şarttır. CE belgelendirme süreci ile ilgili danışmanlık hizmeti almak için bize ulaşabilirsiniz.