Telefon
Mobil Menü

CE İşaretlemesi Nedir?

CE işareti Avrupa Birliği’nin teknik mevzuat uyumu kapsamında, malların serbest dolaşımının tam manasıyla sağlanması hedefiyle, ürünlerin teknik yapılarına dair mevzuatı daha genel, basit hale getirmek için 1985 yılında oluşturduğu bir işarettir. Ürünlerin gereli uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini; sağlık, güvenlik, tüketici ve çevrenin korunması gerekliliğine uygunluğunu belirtir. CE İşaretlemesi hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

CE kapsamına giren ürünler oldukça geniştir. Her bir ürün veya ürün grubu için CE direktifi yer alır ve bazıları;

1. Tıbbi Cihazlar Direktifi,
2. Makine Direktifi,
3. Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği,
4. Alçak Gerilim Direktifi,
5. Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği,
6. Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Yönetmeliği,
7. Ölçüm Aletleri Direktifi,
8. Asansörler ve Asansörler İçin Güvenlik Bileşenleri Direktifi,
9. Basit Kazançlı Kaplar Direktifi,
10. Oyuncak Güvenliği Direktifi,
11. Denizcilik Ekipmanları Direktifi,

CE işareti bunların dışında farklı direktiflere de sahiptir.


CE Belgesi Nasıl Alınır?


CE belgesi ürünün sağlıklı ve güvenilir olduğunu gösterir. Bunu alabilmek için yetkili kuruluşlara başvurarak alınmaktadır. Günümüzde çok sayıda onaylanmış kuruluş, CE markalanması sürecinde sorumluluk sahibidir. Dolayısıyla bu statüsü olmayan kuruluşların verdiği belgeler de geçerlilik sahibi değildir. CE belgelendirme süreci ile alakalı detaylı bilgi için “CE Belgesi Nasıl Alınır?” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Başvurudan önce gereklilikleri yerine getirip getirmediğinizi bilmeniz gerekir. Her direktifin ayrı bir şartı, gerekliliği vardır. Bu nedenle standart maddeler yoktur. Bunları inceleyerek, uyum sağlayıp sağlamadığınızı bilmeniz gerekir. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşarak CE belgesi ile alakalı tüm sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Bu esnada CE belgesi almadan, ürünün uygunluğunuzu kendinizin de incelemeniz gerekir. Bunun için 8 uygunluk modülü belirlenmiştir;

1. Modül A: Dahili üretim kontrolü
2. Modül B: AT tip incelemesi
3. Modül C: Tipe uygunluk
4. Modül D: Üretim kalite güvencesi
5. Modül E: Ürün kalite güvencesi
6. Modül F: Ürün doğrulama
7. Modül G: Birim doğrulama
8. Modül H: Tam kalite güvencesi

CE belgesi alırken, testler eksiksiz ve doğru şekilde yapılmalı, uyumluluk anlaşılmalıdır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra bütün dosya ve dokümanların yer aldığı bir teknik klasör oluşturulur. Bunun ne olursa olsun minimum 10 sene saklanması gerekir.

Uyumluluk ardından bu rapor halinde ilgili kuruma belirtilmektedir. Tüm bu işlemler açısından CE, sıradan bir markalama olarak algılanmamalıdır. Bu markanın yapıştırılması ardından, kişilerden CE ile ilgili oluşturulan klasör talep edilecektir.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta üreticiden, teknik dokümanların istenmesidir. Şayet Avrupa mahkemelerine bu 15 gün içerisinde ulaşılmazsa satış durdurulmakta; gerekirse kullanıcılardan da geri alınmaktadır. Ayrıca Avrupa’da bir daha ürün pazarlayamamak, tazminat talepleri gibi durumlar da olabilir.

Bu nedenle CE belgesi almak istiyorsanız, yasa dışı yollara başvurmadan objektif olmanız gerekir. CE Belgesi almanın en pratik ve güvenilir yolu alanında uzman kuruluşlardan danışmanlık hizmeti almaktır. CE belgesi sahibi olmak için web sitemizde yer alan iletişim kanalları üzerinden bize her an ulaşabilirsiniz.


CE Belgelendirmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?


Temel olarak CE işareti aslında firmaların kendisi tarafından da uygulanabilir. Ne var ki bu süreç uzun olup profesyonel olmayı gerektirir. Karmaşık testler ve değerlendirmeler de buna dahildir. Dolayısıyla tek başına hareket etmek sık sık hata gerçekleştirilmesine neden olur.

Eğer fark etmeden ya da yanlışlıkla hatalı evrak hazırlasanız bile bu durum size yaptırım uygulanmayacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla işareti edinmek istiyorsanız, bu konuyla ilgili hizmet veren kuruluşlara başvurmanız mümkündür.
Söz konusu kuruluşlar, test ve inceleme sürecinde kişilere yardımcı olmaktadır. Eğer ürününüz yasa dışıysa, bu belirttiğimiz gibi toplatılmadan tazminata ve Avrupa’da bir daha satış yapmamaya kadar giden sonuçlara neden olabilir.
Dolayısıyla CE belgesi almak isteyenlerin, bu konuda yetkilendirilen firmalara gitmeleri tavsiye edilir. Ayrıca test yaparken çalışılan firmaların da profesyonel olmasına dikkat edilmelidir. Web sitemizde yer alan telefon numarası, whatsapp hattı ve resmi instagram sayfamız üzerinden bize kolaylıkla ulaşarak detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti talep edebilirsiniz.


Her Ürüne Sertifika Gerekir mi?


CE işareti oldukça kapsamlı bir belgedir. Eğer ürünlerinizi Avrupa içerisinde satmak istiyorsanız, bunun için gerekli işlemleri sağlamanız gerekir. Günümüzde 31 adet yönetmelik yer almaktadır ve bundan birinin kapsamında olmalıdır.
Bunun dışında günümüzde bu sertifikanın zorunlu olduğu bazı ürünler vardır. Eğer siz de bunlardan birini satıyorsanız almanız gerekir;

1. Tıbbi Cihazlar
2. Makineler ve Elektrikli Cihazlar
3. Basınçlı Ekipmanlar
4. Gaz Yakan Cihazlar
5. Sıcak Su Kazanları
6. Oyuncaklar
7. Tren Yollarında Kullanılan Ekipmanlar
8. Yüksek Gürültüyle Çalışan Teçhizatlar
9. Asansörler
10. Kişisel Koruyucu Ekipmanlar
11. Yapı Malzemeleri
12. Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar
13. Basit Basınçlı Kaplar
CE belgesi, bu gibi ürünler için zorunludur.
 

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar
  • GRS Belgesi Danışmanlık Hizmeti
    GRS Belgesi; nihai üründe kullanılan geri dönüştürülmüş materyalleri izler ve doğrular. Firmalara itibar sağlarken, tüketicilerde güven oluşturur.
  • FSSC 22000 Standardının Kapsamı
    FSSC 22000, uluslararası normlar çerçevesinde belirlenen standartlardan oluşmaktadır. Başta gıda güvenliği olmak üzere insan sağlığı açısından farklı etkilere yol açabilecek ürünlerle ilgili faaliyet gösterenlerin bu belgeyi alması gerekir.
  • FDA Kaydı Hizmeti
    Firmanızın sattığı ürünlerin ABD' ye ihraç edilmesi ve serbest dolaşımı için FDA Kaydı olmazsa olmaz şartlar arasında en önemlisidir.
Whatsapp
Instagram