FDA, dünyada canlı sağlığı konusunda standart belirleyen ve bunları sıkı denetime tabi tutan öncü kuruluşlardan biridir. Yetkileri oldukça fazladır. Belirledikleri standartlar birçok ülkede referans olarak kabul görür. ABD’ ye ihracat yapacak firmaların, ürünlerini ABD pazarına sorunsuzca sunabilmesi için gerekli olan FDA Kayıt İşlemi gıda, ilaç, tıbbi ürünler, kozmetik, tütün mamulleri vb. ürün grupları için mutlaka yapılmalıdır. FDA kayıt işlemi yaptırmayan firmaların ürünleri, ABD gümrüklerinden geçiş sağlayamaz. Gümrüklerden geçiş sağlayan ürünlerde, FDA kriterlerine uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda üretici firmaya ve tedarikçiye kolayca ulaşılır.
FDA kayıt işlemi yaptırabilmek için öncelikle bir şirkete sahip olmanız gerekmektedir. Daha sonra ABD’ de faaliyet gösteren, FDA işlemlerinde yetkili temsilci firmalarla iletişime geçilerek birtakım görüşmeler yürütülür. Amerika Birleşik Devletleri’ ne yapılacak ihracatlarda üretici, ihracatçı, nakliyeci ve ithalatçı, tüm aktörlerin kayıt işlemini yapması zorunludur. ABD’ de yer alan temsilci firma ile anlaştıktan sonra gerekli online görüşmeler, evrak ve diğer düzenlemelerin yapılmasıyla FDA kayıt işlemi süreci başlamış olacaktır.
FDA Kaydı, bir dizi karmaşık süreçler içermektedir. Bu çok yönlü ve karmaşık FDA işlemlerini sorunsuz ve kolayca aşabilmek, kayıt sürecini olumlu bir şekilde sonuçlandırabilmek adına alanında uzman, yeterli düzeyde saha deneyimine sahip profesyonel firmalardan destek almak büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda FDA Kaydı oluşturmanın en kolay yolu Tam Çözüm ile iletişime geçmektir. FDA kayıt işlemlerinde yüksek saha deneyimine sahip olan Tam Çözüm Danışmanlık ve Belgelendirme, tüm süreci sizin adınıza yürüterek FDA kaydınızın oluşturulmasını sağlamaktadır.
Gıda ürünlerinde FDA Kaydı, kayıt tarihinden itibaren 365 gün süreyle geçerlidir. Tıbbi ürünlerde bu süre FDA takvim yılına göre belirlenmektedir. 31 Ekim tarihinden önce yapılan kayıtlar, o yılın sonu olan 31 Aralık’ta sona bulur. 31 Ekim sonrası yapılan kayıtlar ise takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar geçerlidir.
Bu süreler Amazon, Ebay gibi alışveriş platformlarında küçük ya da büyük ölçekli ihracat yapan tüm firmalar için de geçerlidir. Ayrıca bu platformlarda ABD’ ye satış yapan firmaların, FDA için gerekli şartları sağlaması gerekmektedir.
Öncelikle ürünlerin ABD pazarına yasal yollarla, sorunsuz bir şekilde giriş yapabilmesi için FDA Kaydı kesinlikle yapılmalıdır. FDA Belgesi olan ürünler ABD’ nin yanı sıra, dünya genelinde gümrüklerden daha kolay ve sorunsuz geçiş yapabilmektedirler. Diğer yandan FDA kaydı olan ürünler, tüketici ve tedarikçilerde güven oluşturmaktadır. Tüm bu avantajlara sahip olarak ABD ve diğer önemli pazarlarda yer almak için; web sitemizde yer alan iletişim numarası, whatsapp hattı veya kurumsal instagram hesabı üzerinden Tam Çözüm’ e ulaşabilirsiniz.
FDA Kaydı gerektiren ürün grupları arasında süt ürünleri, yumurtalar, dondurulmuş ürünler, evcil hayvan besinleri, kan ve kan ürünleri, şeker ve çerezler, meyve ve sebzeler, doku ve doku ürünleri, alerjenler, şişelenmiş su, bebek formülleri, besin katkı maddesi vb. ürünler yer almaktadır.
Şirketlerin ABD pazarında ürün satmak için birtakım şartları yerine getirmeleri gerekir. ABD pazarına girecek ürünlerin kayıt işlemlerinin yerine getirilmesi için mutlaka ABD’de bulunan yerli bir danışmanlık firmasıyla anlaşıp ortak hareket etmek gerekir. Bu firmalara temsilci firma adı verilir. Bu firmalar ile üretici firmalar görüşerek karşılıklı anlaşmalar yapar. Bu anlaşmaların yanı sıra gerekli evraklar, raporlar ve diğer işlemler bu firma ile sonuçlandırılır.
Kayıt yapmanın en kolay ve kısa yolu ABD’ de yer alan temsilci firmalarla tüm görüşmeleri yönetecek profesyonel bir firmadan destek almaktır. Tam Çözüm Danışmanlık ve Belgelendirme’ yi tercih ederek bu uzun ve karmaşık süreçten, evrak boğuculuğundan kurtulmuş olursunuz. Kayıt için öncelikle başvuru yapmak gerekir. Başvuru süreci ürünün bulunduğu kategoriye ve istenen standartlara göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca ürünün güvenliği ve standartlara uygunluğunun bir takım testlerle belgelenmesi gerekebilmektedir. Bütün süreç sonunda FDA kayıt işlemi tamamlanınca ürünler incelenir. İncelemeler sonucunda uygunluk derecesi değerlendirilir, gerekli Şartlar sağlandığında onay alınmış olur.