Telefon
Mobil Menü

GMP İyi Üretim Uygulamaları

İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünler için GMP iyi üretim uygulamaları ürünlerin üretim ve diğer aşamalarda taşıması gereken standartları düzenler.

Kozmetik, medikal cihaz, ilaç gıda gibi kullanıldığında insan sağlığı üzerinde direkt etkili olan bu ürünlerin üretim, muhafaza ve dağıtım aşamalarında sürekli denetleyen bir sistemdir.

GMP iyi üretim uygulamaları denetleme neticesinde eksik ve yanlışların düzeltilerek sürekli denetlendiği sistemdir.

Bu uygulama sayesinde gıda ürünlerinin üretim ve dağıtım aşamalarında kaliteyi sağlamanın yanında ham maddelerin işlenmesi, ürünlerin üretimi, paketlenmesi, depolanması ve dağıtılmasını sağlıklı şekilde tasarlanmaktadır.

GMP’nin taşıması gereken şartlar, kalite ve yeterlilik testleri, hataların araştırılması ve ürünlerin kullanımdan sonra klinik takibinin yapılması.

GMP+Belgesi; ise hayvan yemlerinin güvenli bir şekilde piyasaya sürülmesi olanağı yaratan kontrolün yapılmasını sağlayan bir belgedir.

GMP İyi Üretim Uygulamaları Nedir?


Good manufacturing practices İngilizce kelimelerinin karşılığı olan GMP iyi üretim uygulamaları anlamını taşımaktadır.

GMP; ilaç, gıda, kozmetik, tıbbı araçlar gibi insan sağlığını direkt etkileyen ürünlerin güvenilir koşullarda üretilmesi ve saklanması gerekmektedir.

AB’nin 2010 yılında Kozmetik Tüzüğü kabul ederek uygulamaya koymasıyla birlikte 13 Temmuz 2013 yılında AB ülkeleri ve AB’ye aday ülkelerde bu birliğe üye olarak Kozmetikte İyi Üretim Uygulamaları Sistemini zorunlu hale getirmiştir.

Ülkemizde de sistemin taşıdığı şartlar yerine getirilmiş ve ihracat edilecek kozmetik ürünlerde ve ithal edilecek ürünlerde GMP Belgesi gerekmektedir.

Temel ilkeleri sayesinde insan sağlığının korunması GMP iyi üretim uygulamaları önemli hale gelmiştir.
 

GMP İyi Üretim Uygulamaları Ne işe Yarar?


Kuruluşların ürettiği ürünlerin iç ve dış kaynaklarda kirlenme olasılığını azaltarak kuruluşların iç ve dış şartlarda koruyucu önlemler almasını sağlar.
GMP, gıda üretiminde çalışanlarının profesyonel anlamda çalışmasını temin ederek sağlıklı ve güvenilir üretimler sağlanır.
GMP sayesinde kaliteli yönetim ve kaliteli personel temini sağlanır. Ayrıca GMP, tesis, ekipman, üretim, dokümantasyon, kalite kontrol, ürün geri çekme gibi kuraları belirlemiştir.
GMP belgesi sayesinde kuruluş olarak iç ve dış pazarlarda müşterilerinizin güvenini kazanarak müşteri kitlenizi artırma imkânı sağlar.
 

GMP İyi Üretim Uygulamaları Nasıl Alınır?


Öncelikle GMP belgesi almak için üretim aşamalarında her standarttın uygulanması gerekmektedir. Bütün prosedürleri yerine getiren firmalar GMP belgesi için müracaat edebilirler. GMP sistemi için temizlik koşulları, büyük önem taşımaktadır. Denetçiler üretim yapılan mekanının hijyen koşullarını kontrol ederek belgeye dökmektedirler.

GMP belgesini akredite bir kuruluşa müracaat ederek almak mümkündür. GMP belgesi 1 yıllık süre için geçerlidir. Her yıl yeniden denetim yapılmaktadır.

GMP belgesi almak isteyen kuruluşlar bu alanda kaliteli ve eksizsiz danışma hizmeti veren firmamıza başvurarak süreç boyunca eğitimli ve deneyimli personellerimizden kapsamlı danışma hizmeti alabilirler.
Danışma firmamız sayesinde GMP iyi üretim uygulamaları belgesini kolay ve sorunsuz şekilde alabilirsiniz.

 

Whatsapp
Instagram