GRS nedir sorusu, pek çok tekstil işletmesinin cevabını merak ettiği bir sorudur. Bu sorunun cevabını verecek olursak; Açılımı Global Recycle Standard olan GRS, Türkçe haliyle Küresel Geri Dönüşüm Standardı olarak ilk olarak 2008 yılında Control Union tarafından geliştirilen ve 2011 yılında Textile Exchange GRS olarak Textile Exchange tarafından sunulan bir standarttır.
GRS, uluslararası ve gönüllülüğün esas alındığı bir ürün standardı sistemi olarak, özellikle gözetim zinciri, geri dönüştürülmüş içerikler, kimyasal sınırlamalar ve hem sosyal hem de çevresel koruma uygulamaları için gereklilikler belirlemektedir. GRS belgesi hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Tekstil sektöründe hizmet veren işletmelerin, sahip oldukları asıl veya ara ürünler için üretim aşamasında sorumlu oldukları kimyasal, sosyal ve çevresel uygulamaları ve geri dönüştürülmüş ürünlerin içeriğini doğrulamak amacıyla ihtiyaç duydukları bir standart olarak, tekstil firmaları için oldukça faydalı bir kazanım olmaktadır.
GRS standardı, işletmelerin en iyi ve en doğru çalışma koşullarını sağlayabilmeyi amaçlarken, bunu özellikle tekstil sektöründe en önemli husus olan kimyasal ve çevresel üretim etkilerinin en aza indirilmesi için gerekliliklerin sunulduğu ve uygulandığı bir standarttır.
Global Recycle Standart yani kısaca GRS, tekstil sektöründe ve özellikle de bu sektörün içerisinde yer alan geri dönüştürülmüş malzemelere sahip ürünler hususunda çeşitli gereklilikler sunarken, bu standardın oldukça önemli hedefleri bulunmaktadır.
GRS standardının hedefleri nelerdir? Sorusuna yanıt olarak; Öncelikle bu hususta ilk olarak GRS’nin temel amacından bahsetmek gerekmektedir. GRS’nin temel amacı, tekstil işletmelerinin üretimleri esnasında çevrede meydana gelen tüm zararı en aza indirmek ve hatta tamamen ortadan kaldırmaya çalışmaktır. GRS belgesi hakkında detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası, whatsapp hattı ve resmi instagram hesabımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Ancak daha da önemlisi, geri dönüştürülmüş malzemelerin, tekstil ürünlerinde kullanımını arttırmaktır. Bu temel amaç doğrultusunda ise GRS’nin hedefleri hakkında şunları söylemek mümkündür;
• Çoklu uygulamaların arasında geri dönüşümlü ürün ve ürünlerin tanıtımlarının yayılması amaçlanmaktadır.
• Geri dönüşümlü girdi malzemelerinin takibinin yapılması ve izlenmesi amaçlanmaktadır.
• Marka ve tüketicilere tekstil sektöründeki güncel gelişmelerin ve önemli bilgilerin aktarılması amaçlanmaktadır.
• Tekstil işletmelerinin üretimleri esnasında oluşan kimyasalların çevreye yayılması ve etkileyerek zarar vermesinin önüne geçmek ve bunun için de zararları en aza indirmek amaçlanmaktadır.
• Nihai ürünlerde yer alan geri dönüştürülebilir malzemelerin gerçekten geri dönüştürülebilir olup olmadıklarının ispatlanması amaçlanmaktadır.
• Geri dönüştürülebilir malzemelerin ürünlerde sürdürülebilirliğinin arttırılarak işlendiklerini güvence altına almak
50’den fazla ülkede GRS sertifikalı firmalar bulunmakta ve bu firmalar, sahip oldukları bu sertifika sayesinde hem çevre zararlarını en aza indirirken, hem de diğer firmalardan ayrılan oldukça önemli bir prestije sahip olmaktadır.
Bu sertifikaya sahip olan firmalar, özellikle tekstil sektöründe kendilerinin tercih edilmesi ve hem ulusal hem de uluslararası bir itibar ile iş yapabilme açısından önemli bir fayda kazanmaktadırlar. Uluslararası bir standart olan GRS sertifikasına sahip olan firmalar, sahip oldukları ürünler için pek çok garanti elde ederken, ürünlerin önemini ve değerini önemli ölçüde arttıran bu standart ve sertifikası ile gerek kendileri gerek doğa için önemli bir adım atmış olmaktadırlar.
GRS denetimi nedir? Sorusuna yanıt arayan kişiler veya işletmeler için bu soruya yanıt olarak; GRS denetimi, tekstil işletmelerinin üretim şartlarını ve geri dönüştürülmüş ürünlerini kapsayan, uluslararası bir denetim olarak, gönüllülük esaslı bir uygulamadır. GRS denetimi ile tekstil işletmelerinin ürünleri denetlenirken, yalnızca ürünler ile de kalmayıp, işletmelerin;
• Ürünlerin işlenmesi
• Ürünlerin üretimi
• Ürünlerin etiketlenmesi
• Ürünlerin paketlemesi
• Ürünlerin dağıtımı
Gibi durumları da bu standart çerçevesinde denetlenebilmektedir.