Dinimizce yasaklanmış şeyler haram uygun görülmüş şeyler ise helaldir. Bu durum yeme, içme, giyme ve diğer ihtiyaçlar için de geçerlidir. Helal belgesi adından da anlaşıldığı gibi dinimizce helal sayılan ürünlerin belgelenmesi anlamına gelir. Peki, belge kapsamında helal sayılan ürünler nelerdir? Helal sertifikası kapsamında geniş bir ürün yelpazesi yer alır.
Ancak bu ürünleri bazı başlıklar altında toplayarak ürünler hakkında genel bir bilgi verebiliriz. İlk olarak gıda sektörünü ele alalım, bu alanda süt ve süt ürünleri, et, tahıl gibi ürünlerden bahsedebiliriz. Restoran ve kafe sektöründe ise fast food yiyecekleri ve akla gelen diğer tüm yiyecek içecek grupları yer alır. Kozmetik sektöründe makyaj malzemeleri, kremler, parfümler kozmetik alanında yer alan bütün ürünler örnek verilebilir.
Son olarak da ilaç sektöründen bahsedilebilir. Bu alanda şuruplar, gıda takviyeleri, antibiyotikler ve ağır kesiciler gibi geniş bir ürün çeşitliliğinden söz edebiliriz. Helal belgesi yalnızca bahsedilen bu ürünlerini kapsamaz. Tekstil alanında helal sertifikası söz konusudur. Botlar, spor ayakkabıları, giysiler ve çantalar gibi deri ürünlerin de helal belgesi almak için belirli standartlara uyumlu olmalıdır. Helal belgesi hakkında detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden firmamıza ulaşabilirsiniz.
Ürünlerin helal kapsamında yer alması için gerekli şartları taşıması gerekir. Ve bu şartlar bazı temel özelliklerden oluşur. Üretimi boyunca kullanılmış bütün malzemeler ve üretim geneli helal belgesi şartlarını taşımalıdır. Örneğin, gıda alanında bir hayvan kesimi gerçekleşecekse dini kurallarımıza göre tamamlanmalıdır. Ürün içeriği helal sertifikası için önemli bir şarttır. Yani üretimde kullanılan malzemeler ürünlerin içeriği dinimizce uygun kabul edilmiş olmalıdır. Ürün içerisinde yer alan domuz katkılı malzeme ya da alkol gibi zararlı etkenler helal belgesi için uygun görülmez.
Yani özetle satışı gerçekleşecek olan tüm ürünlerin belirli standartları taşıması şarttır. Ancak bu şekilde o ürünün helal olduğu kanıtlanır ve ürün için helal belgesi verilir. Havyan kesimlerinin de dinimize uygun ölçüde tamamlanması gerekir. İşte tüm bu şartları taşıyan firmalar ürünleri için helal sertifikası belgesi alabilirler. Hem üretici firmalar hem de tedarikçilerin belge sahibi olması önem taşır. Ülkemizde helal belgesi denildiği zaman önde gelen bir firmayız. Bu alanda uzmanlaşmış ekip kadromuz ile prestijli firmalarla çalışmalar yürütmekteyiz. Helal belgesi hakkında daha fazla bilgi almak, belgelendirme sürecini yakından takip etmek web sitemizde yer alan whatsapp hattı ya da resmi instagram sayfamız üzerinden uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Belgelendirme süreci doğru takip edilmeli ve bu alanda uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Sertifikasyon süreci belirli aşamalar ile tamamlanır diyebiliriz. Bu aşamalardan ilki sertifikasyon kuruluşu tercihi olmaktadır. Kuruluş üretim süreci, ürün içeriği ve dini kurallara uygunluk gibi belirli standartları değerlendirir. Ardından helal belgesi verir. Kuruluş seçiminin ardından belge başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru ile birlikte üretici veya tedarikçinin ürünleri detaylı bir şekilde incelenir ve belirli şartları taşıyıp taşımadığı belirlenir.
Başvurudan hemen sonra sertifikasyon kuruluşu detaylı bir inceleme yapar. Üretim süreci, ürün içeriği ve diğer gerekli tüm standartlar hakkında geniş bir değerlendirme yapar. Yapılan bu incelemelerin sonunda ise ürünlerin helal olup olmadığı kanıtlanır. İncelemenin tamamlanması ile birlikte denetim aşamasına geçilir. Burada kuruluş üretici ve tedarikçiyi belirli zaman dilimlerinde denetler. Böylece dini şartlara uygunluk ve gerekli standartların taşınıp taşınmadığı kontrol edilir. Son aşamada ise helal belgesi verilmeye uygun görülen şirketlere belge verilerek sertifikasyon süreci tamamlanır. Helal belgesini almaya hak kazananlar ürün ambalajı üzerinde helal olduğunu belirterek tüketicilerine ürünlerinin güvenilir olduğunu ispatlar.