Satın alma aşamasında tüketiciler için dini inanç ve kimlikler çok önemli olduğu için Helal Gıda Belgesi bu anlamda tüketicilerin işlerini oldukça kolaylaştırır. İslam dini de diğer dinlerde olduğu gibi çok çeşitli kurallara sahiptir. İslam dininde bazı gıdaların tüketilmesi haramdır. Bazı kesme ya da pişirme yöntemlerini tüketmek de aynı şekilde haramdır. Bu anlamda helal sertifika, ehil ve tarafsız bir kurum tarafından üretim aşamalarının helal standartlara göre yapılıp yapılmadığını kontrol eder ve buna yönelik olarak firmalara bir belge gönderir.
Helal gıda denildiği zaman akla ilk gıda sektörü gelir. Alkol, domuz eti gibi bazı besinler İslam dinince tamamen yasaklanmıştır. Aynı zamanda hayvanların kesim yöntemlerinin yanlış olması da haram sayılır. Bunlar dine uygun olmadığı için insanlar bu gibi gıdaları tüketmekten kaçınır. Bu nedenle marketten ürün satın almak isteyen kişiler ilk olarak ürünün paketinde helal belgesinin olup olmadığına bakar. Ürünün ürettiği kuruluş helal belgesini almadıysa o ürünün helal bir şekilde üretilmediği düşünülür. Bu nedenle o ürünü almaktan kaçınırlar.
Helal belgesi sadece ürünün helal ya da haram olduğunu göstermez aynı zamanda daha çeşitli faydaları da vardır. Helal Gıda Belgesi faydaları şu şekilde sıralanmaktadır;
• Helal belgesi sayesinde üretici ile tüketici arasında büyük oranda bir güven bağı oluşturabilirsiniz. Bu da müşteri kitlenizi oldukça artırır.
• Uluslararası kamuoyunda geçerliliği kanıtlanan ISO 22000 standartları da baz alınarak yapılan bir belge olduğu için üreticilerin çok daha güvenli ve kaliteli üretim yapmalarını sağlar.
• Üreticiler için, ürünlerin dünya çapında helal gıda pazarlarına sunulmasına fırsat sunar. Çünkü İslamiyet dünya çapında olan bir dindir.
• Küresel pazarlarda artışa geçen Helal Belgeli ürünlerin talebi daha fazla olduğu için üretici rekabetlerinde gücün korunmasına da olanak tanır.
Genel olarak gıda ürerimi yapan firmaların alması gereken bir sertifikadır. Fakat bu sertifikayı almadan önce bazı ön şartlara uygunlu gerekir. Helal yazılı olan bir ibare için gerekirse görüntülü olarak ispat edilmelidir. Ham maddenin her aşaması bir kameraya çekilmeli ya da profesyonel danışmanlar tarafından gözlemlenmelidir. Eğer her aşama tamamen helal bir şekilde yapılıyorsa bu durumda helal belgesi verilir.
Helal belgesi için ilk olarak alkol ve domuz ürünlerinden uzak durmak gerekir. aynı zamanda çalışanların hijyen konusunda eğitimli olması gerekir. Kullanılan temizlik maddelerinin de helal olması zorunludur. Gıdaya temas eden eldivenlerin bile helal olması gerekir. Bu işle ilgili eğitimli olan bir gıda mühendisi kuruluşa gider ve gereken her detayı inceler. Eğer işletme gerçekten de helal bir şekilde çalışıyorsa belgeyi verir, çalışmıyorsa yapılması gerekenleri raporlar. Siz de Helal Gıda Belgesi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.