%5 ila %100 oranında organik maddeler içeren gıda dışı ürünler için OCS Organik İçerik Belgesi gereklidir. Nihai bir üründeki organik maddenin varlığını ve miktarını doğrulamak amacıyla alınan bir belgedir.
OCS belgesi kaynağından tutup nihai ürüne kadar her türlü ham madde akışını izler. Bu süreç devam etmeye başladıkça akredite bir üçüncü taraftan sertifikalanmalıdır. Yani bu belgeye uyumlu bir üretim yapmak için en az %5 ila en fazla %10 arasında bir organik elyaf kullanılmalıdır. Kalan kısım için ise herhangi bir şekilde elyaf kısıtlaması yoktur.
Organik içerikli bir standart olduğu için ürünün üretim aşamalarının hepsini içerir. Şirketler için ve şirketler arası her türlü ürün akışını içerir. Ürünün hasarından sonraki işleme, hammaddenin doğrulanması, imalatı, ambalajlaması, etiketlemesi, depolaması ve nakliyesi tamamen bu belge standartlarında dahildir.
OCS belgesinin temel amacı organik olan içerik iddialarında büyük bir anlamda güven sağlar. OCS belgesi müşterilere verilen son üründe organik materyallerin miktarını ve varlığını doğrulamak amacına ulaşmaktadır. Bu belge hammaddenin kaynağından başlar ve son ürüne kadar o maddeyi takip eder. Yani oldukça güçlü bir tedarik zinciriyle yönetim sistemini sağlar. Kurumlar arasında da bir araç olarak OCS Organik İçerik Belgesi kullanılır. Yani organik materyallerin o üründe olup olmadığı doğrulamak için tercih edilen bir belgedir. Özellikle satış esnasında bu gibi durumlara dikkat eden kişiler için bu belge oldukça önemlidir. Yani bu anlamda aslında müşteri kitlesini artırmak isteyenlerin tercih edebileceği bir belgedir. İşletmelerini büyütmek ve dünya çapında tanıtmak isteyenler için olmazsa olmaz bir belge olarak sunulur.
OCS belgesine sahip olabilmek için bu belgeyi veren firmalara başvuru yapmanız gerekir. Başvuru kabul edildikten sonra işletmenizi incelemek için bir ekip gönderilir. Gönderilen ekip denetimler için hazırlık aşamasına sokar. Denetim ve incelemeler için öngörülen ücret ise işletme tarafından yatırılır. Daha sonra OCS belgesinin sunmuş olduğu her türlü ilkeye uyum sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Yapılan denetimler sonucunda o şirketin bu belgeyi almasının uygun olup olmadığı tespit edilir.
Yapılan incelemeler sonucunda bir doküman kontrol listesi hazırlanır. Aynı zamanda tedarikçi listesi ve alt yüklenicileri içeren raporlar da yer alır. Buna yönelik olarak belgenin uygunluğuna bakılır. Kuruluştaki her türlü denetim tamamlandıktan sonra bulgu detaylarının gösterildiği bir rapor sunulur. Eğer standartlara uygun olmayan bir durum yoksa ya da uyarıldıktan sonra uygunsuzluklar giderildiyse OCS belgesi verilir. OCS Organik İçerik Belgesi almak için bizlere başvuru yapabilirsiniz. Danışmanlarımız her ilkesini sizlere detaylı anlatır ve yapmanız gereken değişiklikleri aktarır. Siz de buna yönelik olarak belgenizi en kısa sürede alabilirsiniz.