Çalıştığımız ortamlarda SA 8000 Sosyal Sorumluluk Danışmanlığı, toplum tarafından kabul gören uygulamaları geliştirmek ve kurumlara cesaret veren denetlenebilir bir sertifikasyon standardıdır.
1997 yılımda SAI (Sosyal Sorumluluk Örgütü) sendika, sivil toplum örgütleri ve çeşitli şirketlerden oluşan danışma kurumu eşliğinde gelişmiştir. SA 8000 Sosyal Sorumluluk ölçmek sebebiyle ortak bir standart kurmak için kurumsal olan tüm ilkeleri yönlendirme karmaşasını düzene sokmaktadır. Dünya çapında bir şirket için uygulanabilir olduğu için, çalışma ortamında sosyal sorumluluk ilkelerini ölçmede oldukça kullanışlıdır.
SA 8000 sosyal sorumluluk sertifikasyonu, ISO standartlarını kendine model alan bir yönetim sistemidir. Yönetim standardı kriterleri; sertifikasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve bunu isteyen kurumların bu standarda uyum sağlayarak bunu kendi yönetim sistemlerine uygulamaları ve sosyal standart ile uyumluluğun devam ettiğini bilmeleri gerekir.
SA 8000 sosyal sorumluluk standartına göre, işyerlerinde önemli olan sosyal sorumluluk için 8 alanda şirket performansını ölçmektedir; bunlar, Çocuk işçiler, sağlık ve güvenlik, zorla çalıştırma, örgütlenme, ve toplu sözleşme, çalışma saatleri ve ücret konusu v.b.
SA 8000 sosyal sorumluluk danışmanlığı hizmetlerinin uygulanması için firma personellerinin, tedarikçilerin, ortaklarının çalışma şatlarının yanında işlevleri ile ilgili tüm sosyal etkileri dikkate almaları gerekir. Dünya genelinde yer alan her şirkete uygulanan bu standart için SA 8000 sosyal sorumluluk danışmanlığının gelişimine yardımcı olacaktır. Küresel çapta kabul edilmiş olan işletme standartlarının uygulanabilir olması için Aşan Danışmanlık´ın deneyimli kadrosu sizi hazır hale getirecektir. SA 8000 sosyal sorumluluk danışmanlık belgesine sahip olan markaların değişim içinde işçi katılım süreçlerine dâhil olduğu bilinir. Kalite yönetim uygulamaları ile yönetilen pek çok kuruluş çok kısa sürede bu belgeye sahip olmaları gerekir.
SA8000 sosyal sorumluluk standardında bir kurumun belge alabilmesi için mutlaka gerekli altyapı çalışmalarını yapmalıdır. Bu Belge 3 yıllık süre ile kullanılabilir. Bu süreçte her yıl ara gözetim ve denetim yapılmaktadır. SA8000 sosyal sorumluluk danışmanlığı belgesine sahip olan kurumun iyileşme sürecine personellerini de dâhil etmesi gerekir.
Bu denetim 2 aşamalı olarak işlem görür. Denetim sürecinin ikinci kısmında standard uyumu nesnel olarak değerlendirmeye alınır. Kurum için denetim sürecinde yapılması gereken eylemler varsa bu düzenlemeler dahil edilerek iyileştirmeler yapılır. Düzeltici faaliyetlerle ilgili deliller toplanır. Kurumun verdiği tepkilere göre belgelendirme için süre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle belge için başvuran bir kurumun belge alma işlemleri için süre birkaç ay sürebilir. SA8000 sorumluluk standardı danışmanlığı uygulamak isteyen kurumların geneli bir kalite yönetim uygulaması ile sistemi ile yönetilmektedir.
SA8000 sosyal sorumluluk standardı faydaları
• Personel moral ve motivasyonu,
• Daha güvenilir bir iş ortakları,
• Personel iletişim etkinlik,
• Kurumun saygınlığı,