Ticari bir işletmeci asitli ya da asitlendirilmiş gıdaların üretimi, paketlenmesi ve işlenmesi ile ilk defa uğraşacaksa FCE kaydı oluşturacaktır. Burada kuruluşun adı, iş yeri adresi, hangi işlemi gerçekleştirdiği ve işleme yöntemi ile ilgili gıdaları listelemelidir. İşletmenin sunacağı bu liste ile birlikte gıdaların kap boyutu ve asitlendirilmiş gıdaların işlenme yöntemi hakkında bilgi sağlanacaktır. Bu durum işlem dosyalama zorunluluğu olarak adlandırılabilir. Üreticiler bu gereklilikleri taşıyan ürünlerin her biri için FDA’ ya belge sunması gerekecektir. Bu sunumlar günlük dosyalamaya kayıt edilir ve her biri için SID numarası atanır.
Kayıt ile birlikte ürünün nasıl sterilize edildiği anlaşılır. Kullanılan sıcaklık, zaman, yağ ve su miktarı, kabın şekli ve boyutu gibi bilgilere ulaşılır. Ayrıca ürünün ph değeri su aktivitesi, yapılan işlemler ve nasıl muhafaza edildiğine dair bilgilere de ihtiyaç duyulur. Genel olarak kabın teknik bilgileri, sterilize durumu kullanılan cihazların her birine ait fotoğraf ve diğer bilgiler kayda eklenir. Yapılan tüm bu işlemler Gıda Konserve Kuruluşu FCE kaydını oluşturur. İşlem dosyalamasıyla birlikte SID numaraları kaydı gerçekleşir.
SID numarası kaydı oluşturmak için danışmanlık hizmeti sağlayan kuruluşlardan yardım alabilirsiniz. Bu kuruluşlar sizlerin nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında bilgi verecektir. Ayrıca süreci olumlu ve doğru değerlendirecektir. Danışmanlık hizmeti sağlayan firmamızı arayarak sizlerde destek alabilirsiniz. Atayacağımız rehber arkadaşlar ile her türlü belge ve belgelendirme işlemlerinde yardım alabilirsiniz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
FDA düşük asitli ve asitlendirilmiş gıdaların üretimi için bazı koşullar belirlemiştir. Bu koşulları taşıyan tesislere FCE kaydını şart koşmuştur. Gereklilikleri taşıyan tesisler FCE kaydını oluşturmalarıyla birlikte SID numarasına sahip olurlar. FCE kaydı olan işletmeler ticari üretimlerini rahatlıkla gerçekleştirirler. Asitli veya düşük katkılı gıda çeşitlerinin işlenmesi, paketlenmesi gibi diğer tüm bilgilerin ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) kaydettirmeleri gereklidir.
Asitlendirilmiş gıda yani AF ph değeri 4.6 ‘nın altına düşürülmüş gıdaya denir. Asitleştirme işleminin amacı zararlı bakteri veya mikroorganizmaların büyümesini engellemektir. Düşük asitli konserve gıdalar yani LACF ph değeri 4.6 üzerinde olmalı ve su aktivitesinin de 0.85 ‘ten yüksek olması gerekir. Bu gıdalar azda olsa asit barındırırlar. Eğer uygun şekilde işlenmezlerse zararlı mikroorganizmaların büyümesine neden olabilir. Ayrıca bakterilerin üremesine de neden olur diyebiliriz.
SID numarası düşük asitli veya asitlendirilmiş konserve gıdalar için atanır. Kullanım alanı olarak bu gıdaların tümüne atanır diyebiliriz. SID numarası atamasının en önemli ve tek etkeni FCE kaydının oluşturulmasıdır. Kayıt oluşturularak FDA’ya yapılan başvuru değerlendirilmeye alınır. Olumlu sonuçlanan başvuruyla birlikte tesise her ürün için SID numarası atanır. Detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan whatsapp hattı ve resmi instagram sayfamız üzerinden firmamıza ulaşabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri’nde düşük asitli konserve gurubunda olan LACF ve asitlendirilmiş gıda AF tesislerinin üretim aşamasındaki tüm süreci dosyalaması gerekir. Dosyada yer alan her bir ürüne SID numarası atanır. Süreç başvurusunda her ürün için ph değeri, ısı işlemleri, kap boyutları hakkında önemli bilgiler bulunur. Böylece kurumların yeterlilik durumları güvenlik gerekliliklerine uyumları göz önüne alınarak sektörde yer alan en iyi tesis olarak değerlendirilir. Detaylı bilgi için “SID Numarası Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Gerekli şartları taşıyan tesislerin FCE kaydı olumlu sonuçlanır. Her işlem dosyalamasına ayrı bir SID numarası atanır. Numaraya sahip ürünler düşük asitli ve asitlendirilmiş konserve gıda üretimine uygun görülür. FCE kayıt oluşturma, SID numarası atama FDA başvurusu gibi tüm süreçlerde profesyonel destek için firmamızla irtibata geçebilirsiniz.