Uluslararası bir belge olan sosyal sorumluluk belgelendirme kurum ve kuruluşları iş yerinde sosyal açıdan kabul edilebilir uygulamaları geliştirmeye ve devamlı hale getirmeye teşvik etmektedir.
Tüm dünyada her büyüklükteki şirketlere uygulanabilir olması yönüyle de önemlidir. Birçok sorunu ele alan Sa8000 belgelendirmesi, iş yeri standartlarını belirlemektedir. Ayrıca Uluslararası Çalışma Örgütü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi Uluslar ilgilendiren sözleşmeleri de kapsamaktadır. Siz de dünya çapında en çok uygulanan ve benimsenen iş yeri standardını iş yerinizde uygulamak için bu alanda eğitimli ve deneyimli denetçilerimizle çalışarak şirketinizi ya da kuruluşunuzu sosyal sorumluluk uygulamalarınızla genişletebilir ve çok ciddi verimler alabilirsiniz.
Sosyal sorumluluk belgelendirme kısaca şöyle tanımlanabilir. Sosyal açıdan kabul edilebilir uygulamalar çerçevesinde, kabul edilebilir uygulamalar ve organizasyonlar için en az standartları belirleyen bir standart türüdür.
Sosyal sorumluluk belgesi, SA8000 sektörlerde mevcut olan şirketler için dünya çapında uygulanması mümkün olan bir ölçek sunmaktadır. Sosyal sorumluluk standartlarını kapsayan unsurlar standardın politikası ve insan haklarıdır. SA8000’e uymak isteyen kuruluşlar Sosyal sorumluluk Belgelendirme standardının maddelerini uygulamak durumundadırlar.
SA8000 standardının 9 maddesi vardır ve şunlardır; Çocuk işçiliği, zorunlu çalışma zorunlu işçilik, sağlık ve güvenlik, toplu pazarlık hakkı, ayırt etme, disiplin uygulamaları, iş saatleri, ücret, yönetim sistemleridir. SA8000 standardı uygulayan kuruluşlar kaliteli ve güvenli bir yönetim sistemi ile yönetilmektedir. Ayrıca kaliteli yönetim sistemi aslında SA8000’nın temelini oluşturan standartlardır.
Sosyal sorumluluk belgelendirme, birçok yönden işinize yaracak niteliktedir. Birkaç örnek verecek olursak; Uluslararası ihaleler için teklif verdiğinizde sosyal sorumluluk bilinciniz ve uygulamalarınız uyum sağlama açısından size artı puan getirecektir. Küresel standartlara uymanız neticesinde itibar kaybı ve ihmal gibi olumsuz durumların önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca Müşteri, çalışan ve kuruluşunuzun bağlarını güçlendirerek büyür ve bir marka haline gelirsiniz.
Tedarik zincirinizin halkaları büyür ve kurumsal bir vizyon kazanırsınız. Sosyal sorumluluk kapsamında çalışanlarına etik standartlarda bir iş sahası yaratırsınız ve iş performanslarını artırarak hacminizi büyütürsünüz.
İşletmeler sosyal sorumluluk standartlarına uygun çalışıp çalışmadıklarını belgelendirmek için bu alanda hizmet veren bir kurum tarafından denetlenir. Denetçi kuruluşlar belge almak isteyen iş yerini standartlara ne kadar uyuduğunu belli aralıklarla denetleyerek incelemelerde bulunur. Denetçi kuruluşların incelemeleri ise SAI tarafından kontrole tabi tutulur. Bu aşamalarda ya da öncesinde danışman firmalardan yardım alınabilir. Bu sürece sertifikasyon süreci adı verilmektedir.
Sertifikasyon süreci; Planlama, uygulama, kontrol ve periyodik denetim olarak aşamalara bölünmüştür. Kontroller sonunda şartları taşıyan firmalara sosyal sorumluluk belgelendirme verilmektedir. Bu belge 3 yıl geçerlidir ve firma belli aralıklarla denetlenmektedir. Firmalar bu belgeyi almak zorunlu değildir.